Naslovnica / Svjetski dan voda 22.3.2019.
20
ožu

Svjetski dan voda 22.3.2019.
20.03.2019

Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.
Ove godine je moto "Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve" kojim se apelira na jednaka prava pristupu sigurnoj vodi za sve ljude, ukazujući na globalne trendove smanjenja raspoloživih zaliha vode, uzrokovane neracionalnim trošenjem vode i onečišćenjima voda. Vodne krize postaju sve aktualnije diljem svijeta, osobito u vodom siromašnim krajevima i rastućim urbanim sredinama, čemu dodatno doprinose klimatske promjene s izmjenom sušnih i kišnih razdoblja, prirodne katastrofe i ratna zbivanja. Posebno ugrožene, po pitanju dostupnosti i raspoloživosti pitke vode i odgovarajućih sanitarnih uvjeta, su marginalizirane skupine ljudi, poput izbjeglica, nomadskih i autohtonih naroda, žena, djece, bolesnih, siromašnih i dr. Stoga je apel „Voda za sve!“ upućen cijelom svijetu, tražeći od svih nas da se odgovornije i humanije odnosimo prema vodnom resursu i ugroženim skupinama ljudi. Jesu li vodne zalihe Republike Hrvatske dovoljne za potrebe stanovništva? Je li voda dostupna svima i kako štitimo naš najdragocjeniji resurs – vodu? O vodnoj politici Republike Hrvatske, pitanjima vodoopskrbe, odvodnje, aktivnostima, projektima i planovima iz područja vodnoga gospodarstva i okoliša, saznajte više iz intervjua ministra dr.sc. Tomislava Ćorića. Osiguranje pitke vode, jedno je od temeljnih ljudskih prava te predstavlja imperativ za vodnu politiku Hrvatske.

U prigodnom broju časopisa Hrvatska vodoprivreda možete pronaći brojne zanimljivosti i informacije vezane uz vodu - naše blago kojim se ponosimo, ali kojeg trebamo čuvati i razumno koristiti!

Izvor: www.voda.hr

226 Hrvatska vodoprivreda
20. ožujka 2019. 7,86 MB
Vrh