Naslovnica / Postavljeni automatski vanjski defibrilatori u Varkomu d.d.- uređaji koji spašavaju živote
02
ruj

Postavljeni automatski vanjski defibrilatori u Varkomu d.d.- uređaji koji spašavaju živote
02.09.2019

Prema statistikama, procjenjuje se da srčani zastoj od sto ljudi preživi njih manje od 10. U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umire od srčanog zastoja što  godišnje čini brojku od 9 tisuća ljudi.

Postavljanjem automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) značajno se povećava postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar jer primjenom defibrilatora u prvih 3-5 minuta postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba preživjeti i uspješno se oporaviti. Računa se da svaka minuta odgađanja defibrilacije preživljavanje smanjuje za deset do dvanaest posto.  

Kardiopulmonalnom reanimacijom (KPR) i ranom defibrilacijom može se vratiti normalan  srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem. AVD radi tako da vrši analizu srčanog ritma, daje upute spašavatelju i omogućuje defibrilaciju kada je 100% sigurno da je unesrećeni u takvom stanju da mu samo defibrilacija može spasiti život. Prilikom aktivacije uređaja automatski se poziva Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Kao doprinos zajednici Varkom d.d. je dana 13.08.2019.  postavio tri AVD uređaja na svojim lokacijama:

-          Uprava- Trg bana Jelačića 15, Varaždin,

Trg bana Jelačića 15 -  predvorje upravne zgrade
Trg bana Jelačića 15 -  predvorje upravne zgrade

-          Vodovod- J. Jurkovića bb, Varaždin,

J. Jurkovića bb - ulaz u dispečerski centar
J. Jurkovića bb - ulaz u dispečerski centar

-          Kanalizacija- Motičnjak bb, Varaždin.

Motičnjak bb - ulaz u zgradu na mehaničkom uređaju
Motičnjak bb - ulaz u zgradu na mehaničkom uređaju

Iako se AVD-om mogu koristiti i laici, u Varkomu d.d. je na svakoj lokaciji osposobljeno po petero radnika za KPR, odnosno masažu srca i davanje umjetnog disanja, kao i korištenje automatskih vanjskih defibrilatora koji značajno povećavaju uspjeh oživljavanja, odnosno broj preživjelih.

Edukacija djelatnika Varkoma
Edukacija djelatnika Varkoma

Ovim putem obavještavamo građane da, AVD-i nisu namijenjeni korištenju isključivo radnicima Varkoma d.d. nego za sve građane koji se nađu u situaciji da im zatreba pomoć u blizini navedenih lokacija.

 

Vrh