Naslovnica / Iz medija - direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić na konferenciji za novinare u RJ Kanalizacija
11
kol

Iz medija - direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić na konferenciji za novinare u RJ Kanalizacija
11.08.2020

Direktor Varkoma Željko Bunić na današnjoj je konferenciji za medije objasnio zašto Varaždin nije poplavljen 25. srpnja ove godine kada je palo 142 litre kiše po metru, a osim što je označen završetak radova na novouređenoj kompostani, pokazana su i nova vozila za održavanje sustava odvodnje.

Prema riječima direktora Varkoma, prvi razlog zašto Varaždin nije poplavljen je kontinuirano ulaganje u održavanje sustava te kvalitetni i radišni zaposlenici Varkoma koji su radili dok su drugi spavali. - Varkom je, kada se radi o isporučiteljima komunalnih usluga, predvodnik što se tiče povlačenja europskih sredstava. Za aglomeraciju smo povukli 950 milijuna kuna, imamo sjajnu javnu nabavu zahvaljujući kojoj smo nabavili flotu novih vozila vrijednu 13 milijuna kuna. Varkom se nalazi ispred svog vremena! – naglasio je Bunić.

U svojoj je izjavi pak gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo kako je velika vrijednost to što je Varkom putem europskih fondova dobio vozila za održavanje kanalizacijskog sustava.

- Tu su i robotske vodilice kojima će se snimati stanje kanalizacijskih cijevi. Sada smo pred dobivanjem građevinske dozvole za rekonstrukciju pročistaća nakon čega će za dvije godine on biti potpuno rekonstruiran što će nas konačno riješiti neugodnih mirisa koji se povremeno ovdje javljaju. Ova kompostana također pridonosi smanjenju tih mirisa jer se sada procesi kompostiranja odvijaju u zatvorenoj hali. – naglasio je gradonačelnik.

Izvor: https://evarazdin.hr/magazin/sredistu/direktor-varkoma-objasnio-zasto-varazdin-nije-poplavljen-kada-je-palo-142-litre-kise-po-metru-386212/

Dovršena dogradnja i modernizacija kompostane Varkom

Prošle godine započet je projekt dogradnje i modernizacije kompostane Varkom, a u okviru ovog projekta realizirana je izgradnja hale za 6 kompostnih gredica s cjelovitim sustavom filtracije zraka s ciljem sprečavanja neugodnih mirisa.

Investicija je dovršena ovih dana u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijuna kuna, a u tijeku je postupak tehničkog pregleda i izdavanja uporabe dozvole. Investiciju su Hrvatske vode financirale s 2,7 milijuna kuna dok je Varkom sudjelovao s 800 tisuća kuna. Inače, u izgradnju i opremanje cjelovitog sustava kompostiranja komunalnog mulja Varkom je uložio ukupno 8,9 milijuna kuna od čega iz programa Hrvatskih voda Zagreb 2,7 milijuna kuna, a 6,2 milijuna je vlastito ulaganje Varkoma.

- Varkom je ispred svog vremena što se tiče zaštite okoliša, te je profesionalno riješio izazov kako iz otpadnog mulja napraviti kompost. Ovime smo završili našu kompostanu pri čemu je ona postala tvornica komposta. Htio bih zahvaliti Hrvatskim vodama koje su dale doprinos ovoj investiciji - rekao je direktor Varkoma Željko Bunić.

Konferenciji za medije prisustvovao je i gradonačelnik Ivan Čehok koji je istaknuo kako je ovo jedinstveni način zbrinjavanja komunalnog mulja u Hrvatskoj. - Drugi gradovi imaju poteškoća s time, a ovdje su vlastitom pameću i kompetencijama zaposlenici Varkoma napravili dobar model koji dobro funkcionira - rekao je Čehok.

Izvor: https://evarazdin.hr/magazin/sredistu/foto-dovrsena-dogradnja-i-modernizacija-kompostane-varkom-386209/ 

Vrh