Naslovnica / HZJZ - VODA ZA LJUDSKU POTROŠNJU I COVID-19
19
ožu

HZJZ - VODA ZA LJUDSKU POTROŠNJU I COVID-19
19.03.2020

HZJZ

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO 

Rockefellerova 7

HR-10000 Zagreb
T: +385 1 4863 222
F: +385 1 4863 366
p.p. 161
www.hzjz.hr

Zagreb, 18. ožujka 2020.


VODA ZA LJUDSKU POTROŠNJU I SARS-CoV-2


SARS-CoV-2 je ovijeni virus, s osjetljivom vanjskom membranom. Virusi s ovojnicom manje su stabilni u okolišu i osjetljiviji su na oksidanse, poput sredstava na bazi klora koji se najčešće koriste kao dezinfekcijska sredstva u obradi svih tipova voda. U Republici Hrvatskoj (RH) dezinfekcija vode za ljudsku potrošnju je obvezna mjera i provodi se u svim javnim vodoopskrbnim sustavima upravo sredstvima na bazi klora.
Najnoviji dokument WHO-a koji se odnosi na upravljanje vodom i sanitacijom u vezi sa SARS-CoV-2(https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-waste-management-for-covid-19), naglašava da nisu potrebne dodatne mjere prevencije i kontrole u usporedbi s onim što je već navedeno u Smjernicama SZO o kvaliteti vode za piće, na kojima se zasnivaju propisi i načini upravljanja vodom za piće u Europi pa tako i u RH.
Isporuka zdravstveno ispravne vode za piće u javnim vodoopskrbnim sustavima u RH i u trenutnoj kriznoj situaciji neometano se odvija sukladno važećim zakonskim propisima. Voda iz slavine je zdravstveno ispravna i sigurna od rizika prijenosa SARS-CoV-2 te nema zdravstvenih razloga koji bi potrošače trebali navesti da pribjegavaju flaširanoj vodi ili drugim napitcima.
Dio stanovništva RH opskrbljuje iz tzv. lokalnih vodovoda. Lokalni vodovodi s javno-zdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Stoga je važno istaknuti da je voda iz lokalnih vodoopskrbnih sustava često zdravstveno neispravna i nije siguran način vodoopskrbe nikada pa niti sada u trenutnoj kriznoj situaciji.

HZJZ COVID 19 Voda za ljudsku potrosnju v1
19. ožujka 2020. 166,67 KB
Vrh